دریچه کولر از متداول ترین انواع دریچه هوا در صنعت تهویه می باشند. اين دريچه به دلیل كاربری آسان و عملكرد قابل قبول در پخش و جهت دهی هوا، کاربرد بسیار زیادی در صنعت ساختمان دارد. دریچه های کولر عمدتا جهت دریچه رفت و دهش هوای ورودی کولر های آبی و ایرواشر ها مورد استفاده قرار می گیرند. دریچه های کولر دارای قابلیت نصب انواع دمپر پشت دریچه ای (موازی و متقابل) و همچنین تبدیلهای پشت دریچهای متناسب با درخواست مشتری هستند.
هوای خروجی از دریچه های کولری را میتوان با دمپرهای متفاوت کنترل کرد. این اهرم ها به صورت بالا پایین با یک دسته کوچک، یا اینکه توسط یک ولوم به سمت چپ و راست و یا حتی به صورت پیچ گوشتی خور تولید و عرضه میشود.
با توجه به اینکه دریچه کولر در مدل های مختلفی تولید و ساخته می شود، لذا با توجه به نوع پروژه و کاربری آن طراحی و تولید می گردد. تمامی محصولات شرکت پخش نیرو با به روزترین دستگاه ها طراحی و ساخته می شود. این شرکت دریچه های خود را با متریال آلومینیوم و گالوانیزه و آهن و استنلس استیل می تواند طراحی و تولید نماید. انواع دریچه کولر را میتوان با ابعاد متفاوت به صورت سفارش تک یا سفارش کلی تولید و عرضه نمود.
دریچه کولر آبی
در داخل ساختمان های مختلف اعم از مسکونی، اداری و تجاری یا صنعتی، سیستم تهویه یکی از اصلی ترین و مهمترین موضوعات در ساختمان می باشد. کانال کشی و تعبیه دریچه کولر آبی یا تهویه در داخل این ساختمان ها یکی از ضروری ترین برنامه مهندسین برای آسایش ساکنین می باشد.
دریچه های کولر آبی از عمومی ترین دریچه ها در ایران می باشد که با توجه به ساختار این دریچه قابلیت این را دارد که پره ها به صورت عمودی و افقی ثابت و متحرک تولید و عرضه گردد. البته باید گفت این نوع دریچه ها قابلیت ساخت با دمپر را نیز دارد. دریچه های کولر آبی را می توان هم برای کولر استفاده نمود و هم برای دستگاه های داکت اسپلیت فن کوئل و… استفاده نمود.
با توجه به اینکه اکثر دریچه های کولری ساخته شده در بازار برای مصارف مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد باید دقت داشت که طراحی و تولید آن به شکلی باشد که اشکالات و نواقص آن دریچه به حداقل برسد. از مشکلاتی که در مورد دریچه کولر آبی می توان نام برد ساخت نامناسب دمپر است که کاربر برای هوابند کردن با مشکل روبرو می شود.
رنگ نهایی این دریچه ها به صورت الکترو استاتیک کوره ای می باشد که با توجه به نظر کارفرما و فضای موجود شرکت پخش نیرو سپهر مهار این امکان را دارد تا طبق رال بین المللی رنگ دریچه ها را تغییر دهد.
قابلیت ها و ویژگیهای دریچه کولر
- قابلیت جهت دهی به جریان هوا به واسطه ی پره های متحرک
- کنترل هوادهی با دمپر
- سرعت هوادهی تا 2000 فوت بر دقیقه
- دارای مصارف خانگی و اداری
- طول پرتاب: نسبتا بلند (طول اتاق)
- قابل نصب در دیوار یا پیشانی سقف کاذب
- پخش یکنواخت و متوازن هوا در همه ی جهات
- قابلیت هوا رسانی در مدل چهارگوش به حالت یک طرفه،دو طرفه، سه طرفه و چهار طرفه
- دارا بودن مدل های گرد شکل تخت و برجسته
- قابلیت نصب انواع مختلف دمپر به منظور کنترل هوادهی دریچه
- طراحی در رنگ های مختلف نظیر:قهوه ای،طوسی،سفید،کرم و…
- قابل استفاده برای هوای رفت و برگشت
- تولید از متریال آهن و آلومینیوم ضد زنگ
- دارا بودن پوشش رنگ پودری الکترواستاتیک
انواع دریچه کولر
از انواع دریچه کولر میتوان به دریچه های مشبک، دریچه های دیواری، دریچه خطی و دریچه سقفی اشاره نمود. کاربری هر کدام از این دریچه ها بستگی به نوع محیط و محل نصب و نوع کاربری آن قابل تغییر می باشد. شرکت پخش نیرو سپهر مهار این امکان را دارد که تمامی این دریچه ها را با متریال های مختلف و با کیفیت تولید و عرضه کند .
دریچه های کولری عموما در دو نوع گرد و چهارگوش قابل تولید و عرضه می باشد. جهت استفاده از هر کدام از محصولات شرکت پخش نیرو باید دقت داشت که خروجی کانال کولر گرد است یا چهار گوش؟
مهمترین مسئله که در کیفیت دریچه کولر مهم است این است که دریچه از لحاظ شکل ظاهری، نوع هوا بند بودن و کارایی دمپر، کاملاً مهندسی شده و با طراحی روز باشد تا در هنگام استفاده کاربر هیچ گونه مشکلی از این لحاظ نداشته باشد.
دریچه کولر دیواری
دریچه کولر دیواری در مدلهای دو طرفه ، خطی، اسلوت با دمپر کشویی، قاشقی ولومی و ۷ و ۸ قابل تولید می باشد. جنس این دریچه ها میتواند از از جنس آلومینیوم و یا آهن و یا گالوانیزه و یا استنلس استیل تولید شود.
دریچه کولر سقفی
دریچه کولر سقفی به صورت خطی، چهارگوش، زنبوری و گرد قابل تولید و عرضه می باشد. دریچه های کولری سقفی قابلیت ترکیب شدن با انواع دمپر ها را جهت کنترل دبی هوا دارند. جنس این دریچه ها نیز میتواند از آلومینیوم و آهن و گالوانیزه و استنلس استیل باشد.
دریچه کولر گرد
انواع دریچه کولر گرد جهت کانال گرد در مسیر رفت و برگشت هوا مورد استفاده قرار می گیرند. دریچه های کولری گرد با شکلهای متفاوت زنبوری، برجسته، تخت و جت قابل عرضه و تولید می باشد. جنس دریچه های کولری گرد آلومینیوم و آهن می باشد. این دریچه ها قابلیت ترکیب با دمپر های گرد نیم صفحهای یا پروانه ای را دارد.
این دریچه ها در مدل های گرد تخت و گرد برجسته به دلیل دارا بودن یک خروجی در دور تا دور خود هوا را درتمام نقاط محیط هدایت می کند. همچنین با نصب دمپرهای مخصوص در پشت آن می توان میزان دهش دلخواه هوا را تنظیم کرد. دریچه های کولر گرد همانند دریچه های چهار گوش علاوه بر هوای رفت، برای هوای برگشت نیز مناسب هستند و در کلیه محیط ها استفاده قابل توجهی دارند.
دریچه کولر مشبک
دریچه کولر مشبک نیز مانند دیگر دریچه های کولر، هوای دستگاه و کانال را به محیط انتقال می دهد. این دریچه از دو بخش فریم و شبکه های داخلی تشکیل شده است. فریم این دریچه بین 3 تا 5 سانتی متر است. طول و عرض شبکه یا بخش داخلی این دریچه 12 میلی متر است. در صورت تنظیم هوای عبوری دریچه و کم و زیاد کردن آن از دمپر استفاده می کنیم.
جنس دریچه کولر مشبک آلومینیوم است و محدودیت ابعادی در ساخت آن وجود ندارد. پس از ساخت سطوح دریچه متوسط پودر رنگ الکترواستاتیک پوشیده می شود و داخل کوره قرار می گیرد. برای نصب آن توسط پیچ در محل مورد نظر نصب خواهد شد.
دریچه کولر خطی
با در نظر گرفتن اسم این دریچه مشخص است که هوای ورودی و داخل کانال از بین خطوط طراحی شده به محیط هدایت می شود. ساختار دریچه کولر خطی همانند سایر دریچه ها از یک فریم در اطراف آن خطوط گریلی و خطی مانند طراحی شده است. جنس آن از آلومینیوم است اما با نظر شخصی افراد و شرکت تولید کننده از آهن و استیل نیز ساخته می شود.
عرض فریم دریچه خطی کولر حدود 3 تا 5 سانتی متر متغیر است و جا پیچ آن ها روی فریم نصب می شود و در دو مدل دمپر دار و بدون دمپر ساخته می شود. این دریچه همانند دریچه کولر چهار طرفه در صورت تغذیه کردن از هوای عبوری یک خروجی نیاز به نصب دمپر ندارد و بالعکس.
فاصله بین خطوط دریچه ی خطی 10 تا 12 میلی متر است. مسلم است که فاصله بین خطوط موازی در میزان ، پخش و گسترش هوا و جهت باد به سمت محیط موثر است. فاصله ی کمتر از این محدوده باعث اختلال و نوسان در هوا رسانی می شود و فاصله ی بیشتر باعث دیده شدن کانال و فضای خالی شده که ظاهر مناسبی ایجاد نمی کند.
خطوط این دریچه به دو مدل زاویه دار (30 درجه) و صفر درجه است. خطوط زاویه دار، هوارسانی را در زوایای مسیر خطوط هدایت می کند و خطوط صفر درجه به دلیل نداشتن زاویه هوا را به طور مستقیم به محیط پخش میکند. باز و بسته کردن دریچه از دسته دمپری که بر روی قاب آن نصب شده صورت می گیرد و در حالت کلی به صورت دمپر دار کاربرد دارد.
این دریچه کولر هم روی دیوار و هم روی سقف قرار می گیرد و برای زیبایی بیشتر و هم خوانی آن با محیط اطراف و همچنین جلوگیری از استهلاک،از رنگ کوره ای الکترواستاتیک استفاده می شود و با استفاده از کدهای رنگی گوناگون طبق نظر کارفرمای مجموعه استفاده می گردد.
دریچه کولر چهارگوش (کلاف باز)
این دریچه از نوع سقفی است و قابل نصب در سقف های تا ارتفاع 4 متر می باشد. دریچه کولر سقفی چهارگوش برای هدایت هوا از یک تا چهار سمت با زاویه ی پرتاب باد 180 درجه و یا 90درجه در سیستم هوای رفت مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت این مدل از دریچه ها با دریچه های کولر چهارگوش سقفی کلاف پهن در پروفیل بکار گرفته شده فریم آن می باشد. دریچه های کلاف پهن دارای محدودیت ابعادی هستند، زیرا ابعاد بازشوی سقف باید 7سانتی متر از ابعاد پشت دریچه بیشتر باشد. همچنین کانال متصل شونده به پشت دریچه باید 2 سانتی متر بالاتر از ابعاد پایین سقف طراحی و اجرا شود.
در ادامه به توضیح انواع دریچه کولر چهارگوش سقفی پرداخته ایم.
دریچه کولر یک طرفه
دریچه کولر یک طرفه جهت هوای ورودی از سقف به یک جهت خاص هدایت می شود که توسط پره های شیب دار، هوای خروجی از دهانه ی کانال را به یک مسیر خاص هدایت می کند.
دریچه کولر دو طرفه
این دریچه با توجه به نام مدلی که دارد با پره های L شکل به یکدیگر ساخته شده و باعث جهت دهی هوا در دو مسیر می شوند.
دریچه کولر سه طرفه
دریچه سه طرفه با ساختار و پره های U شکل، بهترین و پر کاربرد ترین آیتم در مکان هایی با ویژگی یک ضلع متصل به دیوار و عدم برخورد هوا با دیوار می باشد و از یک واحد هدایت می شود. این مدل دریچه در ساختمان های تجاری ،ادارات و شرکت های مدرن، هتل ها و مکان های صنعتی طراحی و تولید شده اند. کاربرد آن برای سقف هایی با ارتفاع کمتر از 5 متر است. از ویژگی های بارز دریچه کولر سه طرفه برای هوای رفت و برگشت، و تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی بکار می رود.
دریچه کولر سقفی 4 طرفه
در مواقعی که به پرتاب و پخش هوای کولر در تمام جهت ها نیاز داشته باشیم، می توانیم از دریچه کولر 4 طرفه استفاده کنیم. این مدل دریچه به صورت سقفی مورد استفاده قرار می گیرد.یکی از شکل های این دریچه به صورت مربع یا استیل با پره های تو در تو می باشد که هوای ورودی را از دهانه ی انشعاب به طور یکسان به چهار طرف محیط پرتاب می کند. جنس دریچه به طور معمول از فلز آلومینیوم و ورق گالوانیزه است. لازم به ذکر است دو نوع متریال دیگر نظیر چوب یا MDF و پلاستیک برای ساخت این محصول میتواند استفاده شود .
اگر هوای وارده در این دریچه از یک کانال یا دهانه باشد نیازی به نصب دمپر در قسمت پشت آن نیست. ولی اگر هوای عبوری به چند جهت هوارسانی کند، نصب دمپر مورد تاکید است. کیفیت و رنگ به کار رفته در جنس فلزی از جمله آلومینیوم و ورق آهن از نوع الکترواستاتیک میباشد.
در ساخت دریچه کولر سقفی چهار طرفه از فریم و لایه های درونی و داخلی چهار گوش به کارگیری می شود. این لایه ها به طور منظم و تو در تو با نظم خاصی از پروفیل های z شکل با متصل کننده های خاص خود از پشت به یکدیگر وصل شده و یک ساختار واحد و کلی را تشکیل می دهند. اگر دریچه از جنس فلز باشد می توان از عرض های 3 و 5 سانتی استفاده کرد. اگر جنس آن از چوب باشد نیاز به فریم طراحی توسط cnc و تراش خواهد بود.
دریچه ی کولر چهار طرفه هم در سقف های معمولی و هم در سقف های تایلی قابل نصب هستند. نکته حائز اهمیت این است که دریچه سقفی چهار طرفه می تواند در سقف کاذب نصب گردد و هوای کولر از طریق کانال فلکسیبل منتفل شود و برای اتصال دریچه کولر به کانال فلکسیبل از یک پلنیوم باکس در پشت این نوع دریچه تعبیه شود.
قیمت دریچه کولر
در تعیین قیمت دریچه کولر ابعاد داخلی کانال یکی از مهمترین موارد برای قیمت گذاری می باشد. از نکته های مهم دیگر در مورد قیمت گذاری دریچه کولری جنس آن می باشد. می توان گفت دریچه های استیل در مقام اول از لحاظ قیمت و دریچه های آلومینیومی در مقام دوم از نظر قیمت و دریچه های کولر آهنی در مقام سوم از نظر قیمت می باشد. به علت اینکه حدود چهار برابر مواد اولیه آلومینیوم نسبت به آهن بالاتر می باشد.
از فاکتورهای دیگر برای تعیین قیمت دریچه دریچه کولر، نوع آن (خطی،مشبک،چهار طرفه،چهار گوش و…) ابعاد و دهانه کار، زمان ساخت و کیفیت رنگ میباشد. بنابراین قیمت دریچه ی کولر یک طرفه،دو طرفه و… با جنس آلومینیومی با دمپر و بدون دمپر، در مقایسه با این محصولات از متریال آهن متفاوت است که به نسبت آلومینیومی پایین تر خواهد بود. دلیل بالا بودن قیمت دریچه های با متریال آلومینیوم،نوع ماده ی اولیه دریچه می باشد که به قیمت آلومینیوم در بازار مرتبط است.
آیتم مهم دیگر در محاسبه ی قیمت دریچه کولر سقفی، داشتن دمپر و یا بدون دمپر بودن آن است. مسلما با اضافه شدن دمپر به محصول هزینه بالاتر خواهد رفت. گفتنی است تعداد سفارش و قیمت روز مواد اولیه نیز از فاکتورهای مهم در تعیین قیمت و خرید دریچه کولر میباشد.
نصب دریچه کولر
دریچه کولر عموماً بر روی پیشانی کار نصب می گردد. البته این موضوع سبب نمیشود که این دریچه را نتوان بر روی سقف نیز استفاده کرد. فریم قاب دریچه های کولر از دو سانتی متر تا ۱۰ سانتی متر با متریال های متفاوت اعم از آلومینیومی و گالوانیزه و آهنی و استند استیل قابل تولید با ضخامتهای متفاوت می باشد. با توجه به قابی که برای دریچه کولری در نظر گرفته میشود فریم قاب قابل تغییر می باشد.
برای محاسبه خلاصی دریچه ها ی کولری ابعاد داخل کانال یکی از مهمترین عوامل موثر برای در نظر گرفتن خلاصی می باشد. با توجه به اینکه فریم قاب قابل تغییر می باشد بهترین گزینه یا خلاصی برای دریچه های کولر از نیم سانت تا یک و نیم سانتی متر می باشد.
برای نصب دریچه های کولر از پیچ های خودکار استفاده می گردد. از نکات مهم در نصب تعبیه جا پیچ بر روی فریم قاب می باشد که باید دقت کرد نسبت به ابعاد این دریچه، جای پیچ به صورت صحیح در نظر گرفته شود.
هنوز بررسیای ثبت نشده است.