دمپر دستی
اصولاً کار دمپر هدایت یا مسدود سازی و کم کردن مقدار هوای ورودی و خروجی می باشد. دمپر دستی بر روی انواع دریچه های سقفی یا دیواری و یا پیشانی زن قرار می گیرد و کار کنترل جریان هوا را انجام میدهد. البته یکی دیگر از کاربردهای دمپرهای دستی قرار گرفتن مابین کانال ها می باشد. به همین دلیل این محصولات جزو انواع دمپر بین کانال محسوب میشوند.
منظور از دستی در این تجهیز این است که بستن و باز کردن پره ها توسط اهرم یا پیچی انجام میشود و از موتور در آنها استفاده نمیشود. بسیاری از مدل های دمپر دستی را میتوان با استفاده از موتور مناسب به دمپر موتوری تبدیل کرد.
دمپر دستی چیست
دمپر دستی تجهیزی برای قطع و وصل کردن هوا، یا کنترل کردن جریان هوا بین مسیر در کانالهای انتقال هوا است. در واقع میتوان آن را به شیر آب تشبیه کرد که میتواند با باز و بسته شدن جریان را کنترل کند.
این تجهیز دارای یک دریچه یا صفحه فلزی است که جریان هوا در داخل کانال، دودکش، هواساز یا دیگر تجهیزات کنترل هوا را مسدود یا تنظیم می کند. این فرایند توسط پره هایی که در این ابزار به کار گرفته شده، انجام می گیرد.
دمپرهای دستی از طریق دسته ای که روی فضای بیرونی دمپر نصب شده است تنظیم می شوند.
از مزایای دمپرهای دستی میتوان به قیمت و بدون مصرف برق اشاره کرد. این دمپرها از جنس گالوانیزه، استنلس استیل و آلومینیوم ساخته می شوند. به همین دلیل از مقاومت خوبی برخوردار هستند و عمر مفید بسیار زیادی دارند.
انواع دمپر دستی
به طور کلی دمپرهای دستی به دو نوع دمپر دستی گرد و دمپر دستی چهارگوش تقسیم می گردد. نوع پره ای که در این مدل های دمپر هوا به کار گرفته می شود تک لایه و با شکل هندسی V می باشد. در پره هایی که دو لایه هستند شکل هندسی آن به صورت ایرفولی است.
همچنین بر اساس اینکه پره ها در یک دمپر دستی به چه صورتی قرارگرفته باشند، می توان دو نوع را تقسیم بندی کرد:
- دمپری که در آن، پرّه ها به صورت موازی قرار گرفته باشند.
- دمپری که در آن،پرّه ها به صورت 7 و 8 قرار دارند.
- دمپری که پره ها بصورت دوبل بر روی هم قرار گرفته اند.
قابلیت های دمپر دستی
اگر هوا بندی را به صورت حرفه ای تر بررسی کنیم، از نوار هوابند استیل در محلی که شفت پره ها به قاب متصل شده است، استفاده می شود. برای آنکه نشتی هوا را از لبه های پره ها به کمترین میزان ممکن کاهش دهیم، می توانیم از نوارهای هوابند که از جنس لاستیک (سیلیکونی) هستند استفاده کنیم. این نوارها بر روی لبه ها نصب شده و نشت و هدر رفت هوا را به حداقل می رساند.
اگر پره ها به صورت موازی قرار بگیرند، جریان هوا را سریع تر می توان قطع کرد. در دمپرهای دستی که پره ها به صورت متقابل هستند دبی هوا تحت کنترل بیشتری قرار دارد.
برای اطلاعات کاملتر پیشنهاد میکنیم حتما مقاله دمپر چیست را مطالعه نمایید.
قیمت دمپر دستی
قیمت دمپر دستی در درجه ی اول به جنس ورق مصرفی بستگی دارد. این دمپرها می تواند از ورق گالوانیزه یا استیل و حتی انواع دیگر ورق ها ساخته شود.
مورد دیگری که در قیمت دمپرهای دستی موثر است ضخامت ورق مصرفی است. واضح است که هرچه ابعاد یا قطر دمپر بزرگتر باشد ضخامت ورق مصرفی بالاتر رفته و به همین میزان باعث افزایش قیمت میشود.
قیمت دمپر کانال که با دسته دمپر دستی ساخته می شود بسیار کمتر از قیمت دمپر کانال با دسته دمپر برقی است. در دمپرهای برقی استفاده از موتور الکتریکی با توان های مختلف جهت تنظیم هوای عبوری از کانال باعث افزایش قیمت دمپر کانال می گردد.
مقایسه دمپر دستی و دمپر اتومات
برتری دمپر اتومات نسبت به دمپر دستی در این است که کارایی خیلی راحتتری دارد و به نسبت مدرن تر و پیشرفته تر می باشد.
اما در طرف دیگر، مزیت و برتری دمپرهای دستی در مقایسه با دمپرهای اتومات این است که در مورد نوع دستی شخص کنترل بیشتری روی نحوه تنظیم جریان هوا دارد یعنی با توجه به نیاز خود آن را کنترل می کند. همچنین قیمت پایینتری هم دارد و با توجه این که برق مصرف نمیکند؛ از نظر مصرف انرژی و صرفه اقتصادی یک انتخاب کاملا مناسب و بهینه است.
جنس ساخت دمپر دستی
دمپرهای دستی از جنس گالوانیزه، استنلس استیل و آلومینیوم ساخته می شود و به همین دلیل از مقاومت خوب و بالایی برخوردار هستند و عمر مفید آنها بسیار بالاست. شفت این دمپرها بصورت گالوانیزه سرد پوشش داده می شود.