دریچه های مشبک عموما بر روی کانال های تخلیه هوا و در مواردی بر روی کانال های برگشت هوا مورد استفاده قرار میگیرند. به این دریچه ها دریچه شطرنجی نیز میگویند و در دو مدل گرد و چهارگوش تولید می گردد. امکان استفاده هر دو مدل در داخل تایل آرمسترانگ نیز وجود دارد.
در ویدئوی زیر توضیحات کامل دریچه های مشبک در تهویه مطبوع هوا توسط مدیر فنی شرکت پخش نیرو سپهر مهار ارائه شده است.
این دریچه تنظیم هوا یکی از انواع دریچه سقفی است، و همچنین بنا بر نیاز به عنوان دریچه تایلی میتواند استفاده شود و ابعاد با متریال مختلف توسط شرکت پخش نیرو طراحی و تولید میشود.
کاربرد دریچه مشبک
دریچه های زنبوری جهت هوای رفت و برگشت در ساختمان های مسکونی پروژه های تجاری و اداری و پالایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع دریچه ها با توجه به شکل ظاهری به دریچه های سبد تخم مرغی نیز معروف هستند.
به طور کلی می توان گفت دریچه های مشبک در تهویه یکی از کاربردی ترین دریچه ها است. البته باید دقت داشت در انتخاب این دریچه در هوای برگشت یکی از از ضعف های بزرگ این دریچه است. دلیل آن این است که بعد از مدتی چهارخانه های داخلی پر از گرد و خاک میشود که تنها راه حل برای تمیز کردن این محصول باز کردن آن و شستشو به وسیله کارواش می باشد.
البته این کار برای پروژه های بزرگ اصلاً قابل تعریف نیست و متاسفانه شما نمای نامناسبی از این دریچه بعد از مدت زمان کوتاهی میبینید. شرکت پخش نیروی سپهر مهار پیشنهاد میکند دریچه زنبوری برای هوای رفت مورد استفاده قرار گیرد.
قیمت دریچه مشبک
قیمت دریچه مشبک هوا بسته به اندازه، جنس ساخت، و ویژگیهای فنی مورد نیاز متغیر است. عواملی مانند جنس دریچه، ابعاد، نوع نصب (دستی یا اتوماتیک)، ویژگیهای تنظیم جریان هوا، میتوانند بر قیمت تاثیر بگذارند.
به عنوان مثال قیمت دریچه مشبک گرد ۱۰ سانت آلومینیومی قیمتی برابر با ۲۰۰ هزار تومان، در پلاستیک ABS مبلع ۱۵۰ هزار تومان و در مدل آلومینیومی چهار گوش ۳۰۰ هزار تومان می باشد. پیشنهاد می شود، قبل از خرید دریچه های مشبک، مطمئن شوید که نیازهای پروژه و اندازههای مورد نیازتان را به دقت آنالیز کرده و با توجه به این اطلاعات، قیمت و انتخاب مناسب و مطمئنی داشته باشید.
همچنین برای مشاوره و خرید و ارسال کاتالوگ محصولات، با کارشناسان شرکت پخش نیروی سپهر مهار در تماس باشید.
رنگ این نوع دریچه ها معمولا سفید ۹۰۱۶ الکترو استاتیک می باشد ولی شرکت پخش نیرو سپهر مهار این امکان را فراهم کرده است تا با سفارش مشتری رنگ هم قابل تغییر باشد.
ویژگی ها و مشخصات دریچه های لانه زنبوری
برای آنکه بهتر با دریچه مشبک در سیستمهای تهویه مطبوع ساختمان، آشنا شوید به معرفی مشخصات آن می پردازیم. البته باید به این نکته توجه داشت که انواع مختلف این محصول، با توجه به نوع مدل و نوع جنس و فضای نصب ممکن است مشخصات متفاوتی داشته باشند. اما ویژگی های کلی این محصولات به صورت زیر هستند:
- این دریچه ها قابلیت ساخت به صورت گرد و چهار گوش را دارند.
- ابعاد لانه های شبکه ای این دریچه ها معمولا ۱*۱ سانتی متر می باشد ولی در بعضی از پروژه ها ابعاد لانه زنبوری ها 2 سانتی متر از جنس آلومینیومی قابل ساخت می باشد. قابل ذکر است در نوع فلزی محدودیتی در ساخت نیست.
- دریچه های مشبک هوا بصورت یک طرفه، دو طرفه، سه طرفه و چهار طرفه قابل ساخت می باشد.
- در این دریچه می توان از دمپر پشت دریچه ای قاشقی و سوئیچ مخفی و ولومی و چرخ دنده ای استفاده کرد.
- کاربری آنها بر اساس دهانه خروجی کانال های داخل ساختمان، مشخص خواهد شد.
- دریچه های مشبک هوا، از باکیفیت ترین و مقاوم ترین متریال ها تولید و عرضه می گردد. به همین دلیل این دریچه ها در برابر عوامل محیطی مانند سایش، رطوبت، تغییرات دما، فشار فیزیکی و … مقاوم هستند.
- این دریچه ها در مکان هایی همچون ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری، بیمارستانی، و…. برای هوای رفت و برگشت قابل استفاده است.
- دریچه های زنبوری را با توجه به نیاز پروژه ها می توان در اندازه ها و سایزهای مختلف خریداری کنید. همچنین امکان سفارش ساخت این دریچه ها به صورت تک و محدود وجود دارد. ضمنا محاسبات آنها در کاتالوگ شرکت پخش نیروی سپهر مهار در سایت در اختیار شما قرار دارد.
مشخصات اصلی دریچههای مشبک عبارتند از:
- ساختار شبکه ای: این نوع دریچهها دارای ساختار مشبک یا گریت هستند، و بصورت صفر درجه، یک طرفه و سه طرفه و چهار طرفه موجود هستند.
- قابلیت تنظیم: تمامی مدلهای این محصول قابلیت تنظیم جریان هوا را دار هستند. بدان معنا که می توان بر روی آن دمپر پشت دریچه ای نصب کرد. این امر به کنترل دقیق جریان و فشار کمک میکند. با تغییر زاویه المانهای مشبک، میزان جریان مورد نظر تنظیم میشود.
- مقاومت بالا: این دریچه ها معمولاً به خوبی مقاومت در برابر فشار و جریان هستند. این ویژگی مهم برای استفاده در شرایط صنعتی و تجاری مختلف است.
- کاربردهای متنوع: دریچههای مشبک برای استفاده در اماکن مسکونی و تجاری و ادراری و همچنین در صنایع مختلف از جمله صنایع نفت و گاز، صنایع شیمیایی، تهویه مطبوع، داروسازی، مراکز درمانی، صنایع غذایی و غیره مناسب می باشد.
جنس دریچه های لانه زنبوری
معمولاً دریچههای مشبک از جنسهای مختلفی ساخته میشوند که به ویژگیهای مختلفی نظیر مقاومت در برابر فشار، دما، خوردگی و سایر عوامل تاثیرگذار در محیطهای مختلف بستگی دارد.
برخی از جنسهای معمول برای ساخت دریچههای مشبک عبارتند از:
- استیل: از جنس فولاد ضدزنگ برای ساخت این دریچهها در محیطهایی که با رطوبت، آب، اسیدها یا مواد شیمیایی دیگر در تماس هستند، استفاده میشود.
- آلومینیوم: آلومینیوم به عنوان یک جنس سبک و مقاوم در برابر خوردگی برای ساخت دریچهها در بیشتر پروژه ها استفاده میشود.
- آلیاژهای مختلف فلزی: آلیاژهای مختلف فلزی مانند آهن آلیاژی، برنج، نیکل و غیره نیز برای ساخت دریچههای مشبک استفاده میشوند، به ویژه در کاربردهایی که نیاز به مقاومت بالا در برابر فشار و دما دارند.
- پلاستیکی: برخی از دریچههای زنبوری از جنس ABS.PEPE و غیره ساخته میشوند که برای کاربردهای معمول مانند متریال دیگر در تهویه مطبوع مناسب هستند.
- فایبرگلاس: در برخی از موارد، دریچههای مشبک از جنس فایبرگلاس ساخته میشوند که این جنس به خاطر مقاومت در برابر خوردگی و وزن سبک مناسب برای برخی از برنامهها است. البته مصرف این متریال کم و محدود است.
هر کدام از این جنسها بر اساس نیازهای خاص برنامه و محیط کاربرد، انتخاب میشوند. انتخاب جنس مناسب برای ساخت دریچههای تهویه مشبک بسیار مهم است تا عمر مفید و کارایی این دریچهها تضمین شود.
ابعاد دریچه هوا مشبک
ابعاد و اندازه دریچه های مشبک کاملا به اپنینگ فضای ایجاد شده بستگی دارد و شرکت پخش نیروی سپهر مهار محدودیتی برای ساخت در ابعاد مختلف ندارد. ولی در مقطع گرد این محصول با ابعاد استاندارد ۱۰ و ۱۲ و ۱۵ و ۲۰ تا ابعاد ۵۰ سانتی متر بصورت افزایشی ابعاد ۲.۵ اینچ یا ۵ سانتی متر قابل تولید و عرضه می باشد.
انواع دریچه های مشبک
دریچه های مشبک یا همان دریچه های لانه زنبوری در انواع صفر درجه و ۴۵ درجه و 90 درجه تولید میشود. در این دریچهها با زاویه پره صفر درجه سطح مفید دریچه بیش از نوع 45 درجه و میزان افت فشار کمتر از نوع 45 درجه میباشد. در مدلهای 45 درجه به دلیل زاویه دار بودن پره، دید به داخل کانال کمتر از نوع صفر درجه بوده و همچنین امکان آرایش های مختلف پرهها جهت جهتدهی جریان هوا وجود دارد. این دریچه قابلیت نصب انواع دمپر پشت دریچهای (موازی و متقابل) و تبدیل پشت دریچهای در صورت نیاز مشتری دارد.
دریچه های مشبک تهویه هوا، در شکلهای گرد و چهار گوش و در مدلهای یک تا چهار طرفه قابل طراحی و ساخت است.
دریچه مشبک گرد
دریچه گرد مشبک با جنس آلومینیومی، همانطور که از نامش مشخص است دارای ساختار شبکه ای است. این دریچه برای هوای رفت و هوای برگشت مناسب است. اما با در نظر گرفتن ساختار آن مانع مستقیمی در مسیر عبور جریان هوا وجود ندارد و به همین خاطر از دریچه های گرد مشبک برای برگشت هوا استفاده می گردد. برای مشاهده تمام مدلهای مرتبط و مشابه به صفحه دریچه گرد مراجعه کنید.
دریچه مشبک صاف یا ۹۰ درجه
فریم دریچه مشبک هوا را میتوان آلومینیومی و فلزی تولید و عرضه نمود. در مدل آلومینیومی قاب دریچه های مشبک صاف یا 90 درجه را می توان دو و نیم سانت و سه و نیم سانت و ۵ سانت و ۱۰ سانت تولید نمود. همچنین قاب دریچه زنبوری 90 درجه با ضخامت نه دهم تا یک و چهار دهم قابل تولید می باشد.
چهارخانه های داخل دریچه زنبوری یک سانتی متر و با ورق ۸۰ تا یک ساخته می شود. این دریچه محصول هم در هوای برگشت و هم در هوای رفت مورد استفاده قرار می گیرد. دریچه زنبوری قابلیت این را دارد که با دمپر ترکیب شود و جریان هوا با دمپر قابل کنترل گردد. دمپر مورد استفاده می تواند از انواع دمپرهای موازی سوئیچ مخفی چرخ دنده ای و قاشقی باشد.
مبنای محاسبه ابعاد دریچه شطرنجی ابعاد داخل به داخل کانال جنس پروفیل ضخامت پروفیل و ضخامت ورقهای مشبک داخل زنبوری می باشد.
رنگ دریچه های مشبک در حالت معمول سفید ۹۰۱۶ در نظر گرفته می شود البته در مکان هایی که سقف به صورت نمایان کار میشود رنگ دریچه ها معمولاً مشکی ۹۰۰۵ می باشد. البته این امکان توسط شرکت پخش نیرو به وجود آمده است که رنگ محصول بنا به درخواست مشتری قابل تغییر باشد.
دریچه مشبک ۲ طرفه، 3 طرفه و 4 طرفه
با توجه به فضای موجود در پروژه در بعضی از مواقع نیاز است که هدایت جریان هوا به چند قسمت باشد. لذا با توجه به اینکه دریچه های مشبک قابلیت هدایت هوا را به صورت رفت و برگشت دارد می توان از دریچه های زنبوری دو طرفه یا سه طرفه و یا چهار طرفه استفاده نمود. با استفاده از این نوع دریچه ها این امکان به وجود می آید تا انتقال هوا به سمت های مورد نیاز تامین گردد.
جنس پروفیل دریچه های چند جهته میتواند آلومینیوم و یا آهنی و یا گالوانیزه باشد. البته باید دقت نمود با توجه به شرایط آب و هوایی متریال اولیه تهیه گردد. به علت اینکه جنس آلومینیوم مقاومت بیشتری در هوای رطوبتی دارد و جنس گالوانیزه و آهن در مناطق رطوبتی به هیچ وجه توصیه نمی شود.
پروفیل قاب این نوع دریچه ها از 2.5 ، 3، 5، 10 سانتی متری برای آلومینیوم با ضخامت های مختلف امکان پذیر می باشد. برای تولید قاب این دریچه از نوع آهن یا گالوانیزه هیچ محدودیتی وجود ندارد. ورق دریچه مشبک نیز از ورق ۸۰ تا ۱ میل قابل تولید و عرضه می باشد. مبنای قیمت دهی در دریچه های زنبوری اندازه داخلی کانال یا فلنج می باشد که با توجه به ابعاد فلنج نوع قاب انتخاب می گردد.
دریچه های لانه زنبوری می توانند با باکس های پشت دریچه و یا دمپرهای پشت دریچه ای ترکیب و تولید گردد. ورق باکس پشت دریچه می تواند از ورق ۵۰ گالوانیزه به بالا نسبت به ابعاد کار تولید و عرضه گردد. برای دمپر پشت این دریچه نیز میتوان از دمپرهای موازی یا دمپرهای چرخ دندهای و یا دمپر های قاشقی استفاده نمود. البته باید در نظر گرفت برای دمپرهای موازی داخل کانال باید حداقل ۱۰ سانتی متر فضا پشت دریچه داشته باشد.
نحوه تنظیم جریان هوا در دریچه مشبک
برای تنظیم جریان هوا در دریچه های مشبک، می توان از دمپرهای مختلف استفاده نمود. این نوع دریچهها به شما امکان میدهند تا میزان جریان هوای وارد شده به فضا را کنترل کنید. روشهای مختلفی برای تنظیم جریان هوا در دریچههای تهویه وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
- دستی: دریچههای مشبک را می توان با دمپرهای مختلف ترکیب نمود، و آنها را به صورت دستی باز یا بسته کرد تا جریان هوا را کنترل نمود.
- الکترونیکی: در برخی از پروژه ها مانند داروسازی و بیمارستانی که کنترل جریان از گزینه های اصلی است می توان دمپر را به صورت الکترونیکی کنترل نمود. این سیستمها معمولاً قابلیت برنامهریزی و کنترل دقیقتر جریان هوا را فراهم میکنند.
با استفاده از این روشها، شما میتوانید به طور دقیق جریان هوا را در دریچه تهویه هوا تنظیم کرده و بر اساس نیازهای تهویه مطبوع و تهویه ساختمانی، میزان هوای وارد شده به فضا را کنترل کنید.
مشخصات فنی دریچه های مشبک
رنگ آمیزی دریچه های لانه زنبوری
برای انواع دریچه مشبک رنگ مورد نظر سفید ۹۰۱۶ در نظر گرفته می شود. البته این بدان معنی نیست که محدودیتی برای رنگ های مختلف برای این دریچه است. طبق رال رنگ دریچه قابل تغییر می باشد.
عملیات رنگ کاری روی دریچه زنبوری بدین صورت میباشد که قبل از رنگ محصول توسط چربی گیر تمیز شده و سپس پس با آب تمیز چربی زدایی می شود. در مرحله بعد دریچه ها داخل کوره جهت خشک شدن و پاک شدن احتمالی چربی ها گذاشته می شوند. بعد از این که قطعه آماده رنگ کاری شد توسط رنگ الکترواستاتیک کوره ای قطعه رنگ کاری شده و در دمای ۲۰۰ درجه رنگ قطعه پخته می شود. ضخامت رنگ بر روی قطعه برای رنگ های ساده بین ۶۰ تا ۸۰ میکرون و رنگ های چرمی بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ میکرون می باشد. در انتها محصول نهایی بسته بندی شده و آماده ارسال برای مشتری می باشد.
یکی از معایب دریچه های سبد تخم مرغی این است که مخصوصا در زمانی که به عنوان دریچه برگشت مورد استفاده قرار می گیرند، بعد از مدتی پرزهای سیاه رنگی در دهانه چهارخانه های دریچه ایجاد می گردد که همین امر باعث می شود دریچه نمای زیبایی نداشته باشد.