موتور دمپر

موتور دمپر

در دمپرهای موتوری یکی از اصلی ترین اجزا تشکیل دهنده موتور دمپر می باشد. موتور دمپر جهت کنترل عملکرد، در دمپرهای بین کانالی و یا دمپر های VAV و CAV و انواع فایر دمپرها و بالانس دمپرها و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. موتور دمپر یک اکچیوتور برقی می باشد که می تواند عملکرد دمپر را بصورت قطع یا وصل، تدریجی و فنر برگشت دمپر موتوری را کنترل و تنطیم کند. موتور دمپرها با مارکهای متفاوت در ایران عرضه می گردند.

موتور دمپر چیست و چه کاربردی دارد؟

موتور دمپر، یک دستگاه الکتریکی است که برای کنترل باز و بسته شدن دمپرها در سیستم های تهویه مطبوع استفاده می شود. دمپرها، دریچه هایی هستند که در کانال های هوا قرار می گیرند و جریان هوا را کنترل می کنند. در واقع موتور دمپر، با استفاده از یک موتور الکتریکی، دمپر را به صورت دستی یا اتوماتیک باز یا بسته می کند.

کاربرد موتور دمپر

انواع موتور دمپر

موتور دمپر، یک دستگاه الکتریکی است که برای کنترل باز و بسته شدن انواع دمپر موتوری در سیستم های تهویه مطبوع استفاده می شود.

موتور دمپرها بر اساس نحوه عملکرد به سه دسته تقسیم می شوند:

  • موتور دمپرهای دو وضعیتی دارای فنر برگشت: این نوع موتورها دو حالت باز و بسته دارند. در صورت قطع برق، فنر موجود در موتور، دمپر را به حالت بسته می کشد. این ویژگی، ایمنی سیستم تهویه مطبوع را در شرایط اضطراری افزایش می دهد.
  • موتور دمپرهای سه وضعیتی: این نوع موتورها علاوه بر دو حالت باز و بسته، یک حالت خنثی نیز دارند. در صورت قطع برق، موتور به حالت خنثی می رود و دمپر در همان موقعیتی که قرار دارد، باقی می ماند.
  • موتور دمپرهای تدریجی: این نوع موتورها می توانند دمپر را در هر موقعیتی باز یا بسته کنند. این ویژگی، امکان کنترل دقیق جریان هوا را فراهم می کند.

تفاوت های بین انواع موتور دمپر

موتور دمپر دو وضعیتی دارای فنر برگشت

  • مزایا:
    • ایمنی بالا در شرایط اضطراری
    • قیمت مناسب
  • معایب:
    • امکان کنترل دقیق جریان هوا وجود ندارد

موتور دمپر سه وضعیتی

  • مزایا:
    • ایمنی بالا در شرایط اضطراری
    • امکان کنترل جریان هوا در سه حالت باز، بسته و خنثی
  • معایب:
    • قیمت بالاتر از نوع دو وضعیتی

موتور دمپر تدریجی

  • مزایا:
    • کنترل دقیق جریان هوا
    • امکان استفاده در سیستم های کنترل هوشمند
  • معایب:
    • قیمت بالاتر از انواع دیگر

انواع موتور دمپر

انتخاب نوع موتور دمپر

انتخاب نوع موتور دمپر، به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • نوع سیستم تهویه مطبوع
  • نیاز به کنترل دقیق جریان هوا
  • بودجه

در سیستم های تهویه مطبوع ساده، که نیاز به کنترل دقیق جریان هوا وجود ندارد، می توان از موتور دمپر دو وضعیتی یا سه وضعیتی استفاده کرد. در سیستم های تهویه مطبوع پیچیده، که نیاز به کنترل دقیق جریان هوا وجود دارد، استفاده از موتور تدریجی توصیه می شود.

پیشنهاد میکنیم برای شناخت کاملتر از کاربرد دمپرها مقاله دمپر چیست را مطالعه نمایید و برای دیدن مدلهای مختلف به صفحه دمپر هوا مراجعه کنید.

برندهای موتور دمپر در ایران

شرکت پخش نیروی سپهر مهار در دمپرهای موتوری خود به عنوان بهترین انتخاب مارک بلیمو و زیمنس و ششک را پیشنهاد میکند. چون موتور دمپرهای بلیمو و زیمنس و ششک به عنوان وندور برتر در صنعت نفت و پزشکی و صنعتی حرف اول را می زند و با توجه به کیفیت برتر این سه شرکت دارای گواهینامه های معتبر و استاندارهای قابل ارائه، انتخابی درست و منطقی است.

باید دقت داشت حتی با توجه به کیفیت این سه شرکت، انتخاب درست موتور برای دمپرهای موتوری از نکات حائز اهمیت است. به عنوان مثال شما حتما برای دمپر آتش باید موتور با مکانیزم فنر برگشت استفاده شود. چون به هر علت اگر برق ورودی عمل نکرد فیوزی که در موتور تعبیه گردیده عمل می کند و دمپر را می بندد و اجازه نمی دهد که آتش و دود به زونهای دیگر سرایت کند.

خرید و قیمت موتور دمپر

متاسفانه با توجه به قیمت بالای این سه برند (بلیمو و زیمنس و ششک)، از بابت کیفیت در بعضی از پروژه ها از موتور چینی استفاده می گردد، که با توجه به کیفیت پایین در زمان عملکرد این موتورها نمی توانند کار خود را درست انجام دهند و خطرات آسیب‌های جبران ناپذیری به وجود می آورند.

قیمت این موتورها در عملکرد one-off از حدود ۴۵۰۰ میلیون تومان تا 6 میلیون تومان می باشد. برای دمپرهای آتش از قیمت 6 تا 20 میلون تومان می باشد. البته تمام این موارد بسته به ابعاد و جنس ورق مصرفی در دمپرهای موتوری بستگی دارد.

قیمت موتور دمپر

برای موتور دمپرها بدون فنر بغل هریک متر مربع ۴ نیوتن پیشنهاد می گردد. ولی اگر همین موتور دمپر فنر بغل داشته باشد و پره دوبل داشته باشد، باید موتور دمپر با قدرت حداقل ۷یا ۹ نیوتن استفاده کرد.

در موتور دمپرهای ششک که در صنعت فولاد و پتروشیمی و نفت استفاده می گردد، قیمت موتورها به یکباره افزایش زیادی پیدا می کند و حدود حداقل ۶۰ میلیون تومان، با کمترین قدرت قیمت گذاری می شود. یکی از معایب دیگر موتور دمپرهای ششک این است که شما برای سفارش گذاری موتور دمپر زیمنس و بلیمو حداقل از سه هفته تا سه ماه سفارش گذاری و تحویل می شود ولی موتور دمپر ششک حداقل زمان تحویل 4 ماه است که این زمان در بعضی موارد حتی تا شش ماه طول می کشد.

ولی در دمپرهای با ابعاد بزرگ و پروژه ای نفتی چاره ای جز انتخاب این برند نداریم، چون قدرت این موتورها برای دمپرهای موتوری بزرگ مناسب است، نه اینکه شما بتوانید دمپر با سایزهای بزرگ را چند تکه بسازید و از چند موتور با توان کمتر از مارک بلیمو و زیمنس استفاده کنید. این کار با توجه به اینکه در دمپر شما مجبور به ستون های اضافی می شوید و اپنینگ کار را کوچکتر می کنید از لحاظ فنی مورد تایید نمی باشد.

موتور دمپرها جهت نصب به شفت دمپرها، برای دمپرهای معمولی با شفت گرد فیکس می شوند و برای فایر دمپرها حتما باید از شفت چهار گوش استفاده کرد. پشنهاد می کنیم جهت انتخاب درست موتور دمپرها با کارشناسان شرکت پخش نیروی سپهر مهار در تماس باشید، تا بتوانید موتور دمپر مناسب برای نیاز خود انتخاب کنید.

به این مطلب امتیاز بدهید

5 / 5. 1

اولین نفر امتیاز بدهید

امتیاز بدهید
4.8/5
دسته بندی:
نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “موتور دمپر”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت
//